Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Biały kawior z Portugalii

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Anna Mackiewicz | 2015-07-20 14:36:21
portugalia, handel, eksport, kawior

Coraz więcej szefów kuchni sięga po pochodzące z Portugalii jajeczka ślimaków. Produkt, nazywany białym kawiorem, jest popularny we Francji.


 

Choć koncept wytwarzania białego kawioru również pochodzi znad Sekwany, to jego czołowymi sprzedawcami są portugalskie firmy. Na nietypowym przysmaku zarabiają one krocie.

"Biały kawior nie należy do najtańszych produktów spożywczych. Za kilogram tego rarytasu trzeba zapłacić około 1500 euro" - mówił PAP Life Altair Joaquim, portugalski przedsiębiorca z Algarve wyrabiający nietypowy towar.

Właściciel firmy Caviar Blanc wyjaśnił, że wysoka cena produktu wynika z niewielkiej ilości dostępnych na rynku jajeczek ślimaka. Dodał, że średnio każde z tych zwierząt wytwarza w ciągu roku ledwie cztery gramy i nie każde z jajeczek nadają się do wprowadzenia na rynek w kategorii gourmet.

Tylko niewielka część białego kawioru wytwarzanego w Portugalii trafia na miejscowy rynek.

"Większość wyrabianego przez nas produktu eksportujemy do Francji, gdzie trafia do ekskluzywnych restauracji. Na rodzimym rynku nasz kawior odbierają już renomowane zakłady gastronomiczne i hotele" - powiedział Altair Joaquim.

Właściciel spółki Caviar Blanc przewiduje, że popularność białego kawioru będzie sukcesywnie rosnąć nie tylko w Portugalii, ale również w innych krajach Starego Kontynentu. Przyznał, że choć firma nie podjęła jeszcze starań o promowanie tego wyrobu w Europie Środkowej, to Polska jest jednym z rynków, na którym w bliskiej przyszłości producent z Algarve chciałby szukać klientów. Póki co jednak Portugalczycy chcą nastawić się na sprzedaż w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz w Makau.

Caviar Blanc dostarcza firmom gastronomicznym jajeczka pochodzącego z północnej części Afryki gatunku Helix aspersa maxima, czyli tzw. szarego ślimaka. Władze portugalskiego producenta podkreślają, że zaletą jego białego kawioru jest ekologiczność produkcji.

"Nasz kawior nie jest wyrobem przetwarzanym. To czysty produkt, który pozostaje naturalny w całym procesie jego przygotowania na rynek: od zbioru do pakowania. Dzięki pewnemu sekretowi naszej spółki jajeczka ślimaka utrzymują u nas wysoką jakość" - dodał Joaquim.

Z Lizbony Marcin Zatyka (PAP Life)